Seventh economic census exam 2019

/, Uncategorized, University News, USEFUL INFO/Seventh economic census exam 2019

आर्थिक जन गणना माड्यूल- 4 Soft Skill

दोस्तों Seventh economic census exam 2019 के Questions and Answers की जानकारी के लिए

निचे दिए विडियो को वाच करे या पढ़ना जारी रखे

माड्यूल- 4 Soft Skill

Q1. Which of the following forms of communication is the most basic form of communication?./ संचार के निम्नलिखित रूपों में से कौन सा संचार का सबसे बुनियादी रूप है?

Correct Answer:- (B) Verbal Communication

Q2. Communication is a two-way process, in which the sender sends a __________ to the receiver../ संचार एक दो-तरफ़ा प्रक्रिया है, जिसमें प्रेषक रिसीवर को __________ भेजता है।

Correct Answer:- (A) Message

Q3. Behavioral Skills have so many qualities like -./व्यवहार कौशल में बहुत सारे गुण होते हैं जैसे -।

Correct Answer:- (D) ALL (A.Conversational, B. Frank, C. Friendly in nature )

Q4. Quantitative data involves facts and figures and numbers../मात्रात्मक डेटा में तथ्य और आंकड़े और संख्या शामिल होती है

Correct Answer:- (A) True

आर्थिक जन गणना रजिस्ट्रेशन/एक्जाम पोर्टल लिंक:- Click Here

Q5. Critical thinking ,persuasion, Monitoring is a part of Motivational Skill ?./गंभीर सोच, अनुनय, निगरानी प्रेरक कौशल का एक हिस्सा है?

Correct Answer:- (A) True

Q6. How to deal with Individuals and people in a group?./एक समूह में व्यक्तियों और लोगों के साथ कैसे व्यवहार करें?

Correct Answer:- (D) ALL

Q7. _________ is the first step of listening../ _________ सुनने का पहला चरण है ..

Correct Answer:- (C) Hearing 

Q8. characteristics of Social Skills are -./सामाजिक कौशल की विशेषताएं हैं -।

Correct Answer:- (D) ALL (Emotionally Mature , Carries an empathetic attitude , Social Perceptiveness)

Q9. A good Enumerator should posses these communication skills./एक अच्छे एन्यूमरेटर को इन संचार कौशलों को अपनाना चाहिए।

Correct Answer:- (D) ALL (Reading and Writing,Listening and Speaking,Only Speaking)

Q10. Can knowledge of local language plays any role during survey?./ क्या सर्वेक्षण के दौरान स्थानीय भाषा का ज्ञान किसी भी भूमिका निभाता है?

Correct Answer:- (A) Yes, without knowing local language Enumerator cannot speak to the people.

Q12. How to deal with women?./महिलाओं के साथ कैसे व्यवहार करें

Correct Answer:- (D) ALL – Be Patient, Do Not go into Technicalities, Listen

और अधिक Question and Answers के लिए निचे दिए विकल्पों का चयन करे

आर्थिक जन गणना माड्यूल 3 Census, House Holds & Establishments Question and Answers हिन्दी
आर्थिक जन गणना माड्यूल 5 Scheduled EC 7.0 Questions and answers हिन्दी

आपके लिए अन्य उपयोगी लेख

  • csc economic census question pdf in hindi by csc vle society

7th economic census questions pdf hindi csc vle society

May 7th, 2019|Comments Off on 7th economic census questions pdf hindi csc vle society

CSC 7th Economic Census Mobile App Tutorials By Vle Society

April 13th, 2019|Comments Off on CSC 7th Economic Census Mobile App Tutorials By Vle Society

CSC 7th Economic census Process and penalties for csc vle

March 29th, 2019|Comments Off on CSC 7th Economic census Process and penalties for csc vle

  • How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

September 15th, 2019|0 Comments

How to Download Aadhaar Using Face Authentication How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition दोस्तों (How to Download Aadhaar Using Face Authentication) यदि आप एक भारतीय है और आपने अपना [...]

  • How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

September 14th, 2019|0 Comments

How to Download aadhaar Card without Mobile Number दोस्तो (Download aadhaar without Mobile No otp using face) यदि आप एक भरतीय निवासी है और आपने अपना आधार कार्ड बनवा रखा है किन्तु किसी वजह [...]

  • How to open Vehicle pollution check centre PUC वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले CSC

How to open Vehicle pollution check centre PUC | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले

September 11th, 2019|0 Comments

Vehicle pollution check centre | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र नमस्कार दोस्तों यदि आप एक वाहन स्वामी है (How to open Vehicle pollution check centre PUC) या आप एक सी एस सी VLE है या [...]

  • How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva, सी एस सी से राशन कार्ड कैसे बनाये

How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva

September 9th, 2019|0 Comments

राशन कार्ड (Ration Card) राशन कार्ड भारत सरकार (How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva) एवं राज्य सरकार द्वारा जारी किया जाने वाला एक फैमिली दस्तावेज है जो भारत के प्रत्येक राज्य [...]

  • How to book appointment for adhar update or enrollment online, आधार में सुधार अपॉइंटमेंट कैसे बुक करे.

Online appointment for aadhaar card Correction

September 7th, 2019|0 Comments

How to Book Online appointment for aadhaar card Correction Online appointment for aadhaar card Correction: दोस्तों यदि आपका या आपके परिवार में किसी सदस्य का आधार कार्ड बनवाना है या उसके आधार में कुछ सुधार [...]

  • Electors Votar ID Verification EVP Program in Hindi, मतदाता पहचान पत्र वेरिफिकेशन ऑनलाइन CSC Vle Society

Election Votar Id Verification EVP Through CSC

September 5th, 2019|0 Comments

Election Votar Id Verification Program EVP Election Comission of India द्वारा Election Votar Id Verification EVP देश के प्रत्येक मतदाता के डाटा को वेरीफाई और उसमे सुधार करने अर्थात Election Votar id Verification and [...]

2019-05-08T14:53:52+05:30
error: Content is protected !!