Economic census survey question pdf

///Economic census survey question pdf

सी एस सी आर्थिक जनगणना माड्यूल- 5 Scheduled EC 7.0

दोस्तों Economic census survey question pdf Questions and answers के लिए

निचे दिए गए विडियो को वाच करे या पढना जारी रखे

Economic Census माड्यूल- 5 Scheduled EC 7.0

Q1. Who will do Economic Survey ?./आर्थिक सर्वेक्षण कौन करेगा?

Correct Answer:- (C) VLE

Q2. What do we cover in Economic Census ?./हम आर्थिक जनगणना में क्या शामिल करते हैं?

Correct Answer:- (D) Economic Activity of Every Household

Q3. Abbreviation of UFS?./UFS का संक्षिप्तिकरण?

Correct Answer:- (A) Urban Frame Survey 

Q4. Where are UFS blocks created __________?./UFS ब्लॉक कहां __________ बनाए गए हैं?

Correct Answer:- (B) URBAN

Q5. If UFS Blocks are created in Urban, then what is the equivalent unit created in Rural area ?./यदि यूएफएस ब्लॉक शहरी में बनाए गए हैं, तो ग्रामीण क्षेत्र में बनाई गई समकक्ष इकाई क्या है?

Correct Answer:- (D) Enumeration Block 

Q6. What does IV unit mean ? ./ IV इकाई का क्या अर्थ है? ।

Correct Answer:- (C) Investigator Unit

Q7. IV Unit is present between _____and ____?./IV यूनिट _____ और ____ के बीच मौजूद है?

Correct Answer:- (A) between town and blocks within the town

Q8. What is Enumeration Block ?./गणना ब्लॉक क्या है?

Correct Answer:- (B) Smallest unit of distribution of Rural area

Q9. Who is required to visits Enumeration Block ?./ गणना ब्लॉक का दौरा करने के लिए कौन आवश्यक है?

Correct Answer:- (D) B & C both

Q10. What is Economic Census house ?./प्रश्न 10। आर्थिक जनगणना घर क्या है?

Correct answer:- (C) Separate main entrance from road / Staircase

Q11. Why Economic Survey is important for Indian Citizen.?/भारतीय नागरिक के लिए आर्थिक सर्वेक्षण क्यों महत्वपूर्ण है
Correct Answer:- Because govt. Plans For the economic growth of every citizen on the basis of this

Q12. Why we need to cover Identify Particulars?./हमें विशेष पहचान को कवर करने की आवश्यकता क्यों है?
Correct Answer:- (A) Because we need to confirm someone,s Identity

आर्थिक जन गणना रजिस्ट्रेशन एवं एग्जाम पोर्टल:- Click Here

और अधिक Question and Answers के लिए निचे दिए विकल्पों का चयन करे

आर्थिक जन गणना माड्यूल- 4 Soft Skill- Question and Answers हिन्दी
आर्थिक जन गणना माड्यूल 6- Mobile App- Question and Answers हिन्दी

आपके लिए अन्य उपयोगी पोस्ट

  • csc center hardoi

CSC 7th Economic Census work Started in UP

December 26th, 2019|1 Comment

  • 7TH Economic census csc How to work in Other Gram Panchayats, आर्थिक जन गणना सी एस सी में पूरे ब्लाक में काम कैसे करे

7th ECONOMIC CENSUS 2019 THROUGH CSCs

October 26th, 2019|2 Comments

  • economic census final exam questions and asnwers

Economic census final exam Question and Answers csc

May 25th, 2019|0 Comments

  • 7th economic survey exam questions pdf

7th economic survey exam questions pdf

May 8th, 2019|0 Comments

  • CSC 7th Economic Census id card download 2020, csc aarthik janganna identity card dounload कैसे करे Vle Society

Csc Economic census Certificate and id card

May 2nd, 2019|2 Comments

  • CSC New Project 2020, CSC make In India Led Bulb Manufacturing Unit Price Benefits and Process By Vle Society

CSC Led Bulb Manufacturing Unit Benefits under Make in India 2020

January 16th, 2020|1 Comment

CSC Led Bulb Manufacturing Unit, CSC led Bulb, CSC MMU, Make in India CSC, CSC led bulb, led bulb manufacturing, led manufacturing, led bulb raw material, led bulb manufacturing cost, CSC led bulb manufacturing [...]

  • how to get csc district maCSC District Manager Ambedkar Nagarhow to get csc district manager Sant Kabir Nagar contact list,how to contact csc district manager Sant Kabir Nagar,csc district manager number Sant Kabir Nagar,Sant Kabir Nagar csc district manager,csc customer care Number Sant Kabir Nagarnager Sant Kabir Nagar contact list,how to contact csc district manager Sant Kabir Nagar,csc district manager number Sant Kabir Nagar,Sant Kabir Nagar csc district manager,csc customer care Number Sant Kabir Nagar

CSC District Manager Ambedkar Nagar Uttar Pradesh Contact Number

January 15th, 2020|0 Comments

CSC District Manager Ambedkar Nagar Mobile Number 2020 कैसे मिलेगा how to get csc district manager Ambedkar Nagar contact list,how to contact csc district manager Ambedkar Nagar ,csc district manager number Ambedkar Nagar ,Ambedkar Nagar [...]

  • CSC Ration Card Print Vle Society

CSC Ration Card Printing Service Live On CSC Digital Seva Portal

January 12th, 2020|0 Comments

csc ration card printing, ration card, ration card online, ration card online apply csc ration card apply, how to download ration card,up ration card,new ration card how to download and print ration card in [...]

  • CSC Duplicate Voter Id Print Login Process Through CSC Digital Seva (1)

CSC Duplicate Voter Id Print Login Process Through CSC Digital Seva

January 10th, 2020|1 Comment

On 8 Sep 2019 CSC Duplicate Voter Id Print Login Process Started Through CSC Digital Seva Now all vles can Print Duplicate Voter Id Card from CSC Vle Portal CSC Duplicate Voter id Print [...]

  • CSC District Manager Kanpur Dehat Uttar Pradesh Contact Number

CSC District Manager Kanpur Dehat Uttar Pradesh Contact Number

January 9th, 2020|0 Comments

CSC District Manager Kanpur Dehat Mobile Number 2020 कैसे मिलेगा how to get csc district manager Kanpur Dehat contact list,how to contact csc district manager Kanpur Dehat ,csc district manager number Kanpur Dehat ,Kanpur Dehat [...]

  • csc t shirt and cap id card vle society

CSC Vle T Shirt cap and id card lanyard online 2020

January 6th, 2020|0 Comments

CSC Vle T Shirt cap and id card lanyard online Order कैसे करे How to Order CSC Vle T Shirt cap and id card lanyard online दोस्तों यदि आप एक CSC VLE है और [...]

2019-05-21T15:09:56+05:30

Leave a Reply

DMCA.com Protection Status

error: Content is protected !!