Economic census final exam Question and Answers

/, Uncategorized, University News, USEFUL INFO/Economic census final exam Question and Answers
  • Economic census final exam Question and Answers

CSC Economic census final exam Question and Answers pdf in हिंदी By Pratiksha Bajpai

के लिए लिए निचे दिए विडियो को वाच करे या निचे पढना जारी रखे

MODULE वाइज Q&A

SN MODULE QUESTIONS VIDEO CONTENT
1 Introduction of Economic Census  
2 Enumeration process     
2.1 2.1 What is Enumeration  
  2.2 Enumeration Area  
  2.3 Roles & Responsibility of Enumerator & Supervisor  
3 House & Establishments     
  3.1 Establishment & It`s Types  
  3.2 Household & It`s Types  
4 Soft Skill    
5 +Scheduled EC 7.0     
  5.1 Module 5   
  5.2 NIC 3 Digit code   
6 Mobile App   

सीएससी आर्थिक जन गणना लाइव एग्जाम सेट- 1

Q1. What does PSU mean?

a. Public Service Unit

b. Public Survey Unit

c. Public Sector undertaking

d. All

Correct Answer:- B. Public Survey Unit

Q2. What does Perennial operation Mean?/बारहमासी ऑपरेशन का मतलब क्या है

a. Event Like the Summer School Holiday

b. Seasons of the year and their weather- related

c. Lasting throughout the year or through many yeas

d. In Holidays Only

Correct Answer:-c. Lasting throughout the year or through many yeas

Q3. How to Identify an Establishment?

a. Establishment are to be identified by visiting each and every structure/ building / houshold and making enquiries

b. Establishment can be identified without going to the field of operations

c. Establishment are to be identified by Looking at the map provided.

d. None of them

Correct Answer:-a. Establishment are to be identified by visiting each and every structure/ building / houshold and making enquiries

आर्थिक जन गणना मोबाइल App- Click Here

Q4. Economic census is the official count of entrepreneurial unit?

a. True

b. False

Correct Answer:-a. True

Q5. What is the role of VLE in Enumeration?

a. Role as a Supervisor

b. Role as a Enumerator

c. as a Guide

d. A&B Both

Correct Answer:-a. Role as a Supervisor

Q6. What is proprietary Establishment?

a. When an individual is the sole owner of and Establishment

b. When multiple partners are involved in an Establishment

c. When stakeholders are Involved in an Establishment

d. When Government officials are involved in an establishment

Correct Answer:-a. When an individual is the sole owner of and Establishment 

Q7. What is One- man organisation/ individual owner named as ?

a. Sole proprietorship

b. Private limited company

c. Public limited Company

d. Partnership

Correct Answer:-a. Sole proprietorship

Q8. What is the name of “Village-Based Financial intermediary committee which is composed of approx 10-20 Local Women or men ?

a. SSG (Self Service Group)

b. SHG (SELF Help Group)

c. SOG (Self Occupied Group)

d. None of above

Correct Answer:-b. SHG (SELF Help Group)

आर्थिक जन गणना Training

Q9. Is crop production and plantation covered as economic activity ?

a. Yes

b. Only Crop Production

c. Only Plantation

d. No

Correct Answer:-b. Only Crop Production

Q10. What is seasonal Activity?

a. If The Establishment is active in all the seasons.

b. If the activity of the establishment is confined to a particular season.

c. If the activity of the establishment is fixed

d. If the activity of the establishment is not fixed.

Correct Answer:-b. If the activity of the establishment is confined to a particular season.

Q11. What is Full Form of Npi?

a. Non- Profit Institutions

b. New Product Institutions

c. Non Profit Initiatives

d. Non Profit Installations

Correct Answer:-a. Non- Profit Institutions

Q12. Salespersons Appointed By an establishment are considered as a worker?

a. Yes

b. No

c. Could Be

d. None of these

Correct Answer:-a. Yes

Q13. What is Census House?

a. A Building or a part of a building having a seprate main entrance from the road or common courtyard or staircase.

b. Any Building

c. A Village

d. A Playground

Correct Answer:-a. A Building or a part of a building having a seprate main entrance from the road or common courtyard or staircase.

Q14. What Enumerator should do if people are hesitant to answer the questions?

a. Making people answering the questions forcefully.

b. Leave the Place Angrly

c. Fight with them

d. Calmly listen to the people and make them understand the value of survey

Correct Answer:-d. Calmly listen to the people and make them understand the value of survey

Q15. Fresh enumeration blocks have to be covered out by the charge officier?

a. Yes

b. No

Correct Answer:-a. Yes

Q16. Fruit seller, driving an auto- rickshaw (own) selling clothes on a bicycle, food cart are the example of?

a. Inside House

b. Fixed Stricture Inside House

c. Without Fixed Structure Outside House

d. None of Above

Correct Answer:-c. Without Fixed Structure Outside House

आर्थिक जन गणना ट्रेनिंग वीडियोस

Q17. Does Supervisor collects data of citizens?

a. True

b. False

Correct Answer:-b. False

Q18. Agricultural Establishment are those involved in production of agricultural goods?

a. True

b. False

Correct Answer:-a. True

Q19. What is the hierachy of co-operative society?

a. Stockholders, Board of Directors and CEO

b. Director, CEO, MD

c. CEO, COO, GM

d. Director , MD , GM

Correct Answer:-d. Director , MD , GM

Q20. Where are UFS Block created….?

a. Rural

b. Urban

c. Rural & Urban Both

d. None of above

Correct Answer:-b. Urban

Q21. When was 4th economic census held?

a. 1996

b. 1999

c. 1998

d. 1997

Correct Answer:-c. 1998

Q22. In an Economic census what is the basic unit of hierarchy?

a. Urban- Enumeration Block/ Rural- UFS Block

b. Urban- Block/ Rural- Block

c. Urban- UFS Block/ Rural- Enumeration Block

d. None of above

Correct Answer:-c. Urban- UFS Block/ Rural- Enumeration Block

CSC 7th Economic census Live Exam

Q23. The Different communication skills are?

a. Reading and Writing

b. Speaking and Listening

c. Both a&B

d. Monitoring and Assessing

Correct Answer:-c.Both a&B

Q24. Wage Labourers are considered as worker for the establishment they work for. is the statement Correct?

a. No

b. Yes

c. May be

d. None of These

Correct Answer:-a. No

Q25. An enumerator should be Bias?

a. True

b. Fals

Correct Answer:-

Q26. For Conducting 7th economic census MOU was signed between MeitY & CSC E Governance services India LTD?

a. True

b. Fals

Correct Answer:-a. True

  • How to Pay Traffic Challan Online,ऑनलाइन ट्रैफिक चालान कैसे जमा करे

How to Pay Traffic Challan Online,ऑनलाइन ट्रैफिक चालान कैसे जमा करे

September 17th, 2019|0 Comments

ऑनलाइन ट्रैफिक चालान (Traffic Challan Online) दोस्तों (How to Pay Traffic Challan Online) जैसा की आप सभी को ज्ञात है की नए संसोधित वाहन एक्ट के लागू होने के बाद से पूरे देश में [...]

  • How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

September 15th, 2019|0 Comments

How to Download Aadhaar Using Face Authentication How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition दोस्तों (How to Download Aadhaar Using Face Authentication) यदि आप एक भारतीय है और आपने अपना [...]

  • How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

September 14th, 2019|0 Comments

How to Download aadhaar Card without Mobile Number दोस्तो (Download aadhaar without Mobile No otp using face) यदि आप एक भरतीय निवासी है और आपने अपना आधार कार्ड बनवा रखा है किन्तु किसी वजह [...]

  • How to open Vehicle pollution check centre PUC वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले CSC

How to open Vehicle pollution check centre PUC | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले

September 11th, 2019|0 Comments

Vehicle pollution check centre | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र नमस्कार दोस्तों यदि आप एक वाहन स्वामी है (How to open Vehicle pollution check centre PUC) या आप एक सी एस सी VLE है या [...]

  • How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva, सी एस सी से राशन कार्ड कैसे बनाये

How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva

September 9th, 2019|0 Comments

राशन कार्ड (Ration Card) राशन कार्ड भारत सरकार (How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva) एवं राज्य सरकार द्वारा जारी किया जाने वाला एक फैमिली दस्तावेज है जो भारत के प्रत्येक राज्य [...]

  • How to book appointment for adhar update or enrollment online, आधार में सुधार अपॉइंटमेंट कैसे बुक करे.

Online appointment for aadhaar card Correction

September 7th, 2019|0 Comments

How to Book Online appointment for aadhaar card Correction Online appointment for aadhaar card Correction: दोस्तों यदि आपका या आपके परिवार में किसी सदस्य का आधार कार्ड बनवाना है या उसके आधार में कुछ सुधार [...]

2019-06-04T12:25:41+05:30
error: Content is protected !!