Economic Census Exam Questions and answers hindi pdf

/, Uncategorized, University News, USEFUL INFO/Economic Census Exam Questions and answers hindi pdf
  • Module-1 Introduction of Economic Census/ आर्थिक जनगणना का परिचय

    नमस्कार दोस्तों, आप Economic Census Exam Questions and answers In Hindi पाने के लिए दिए गए विडियो को वाच करे या पढ़ना जारी रखे

    Question 1. When was the first census of economic conducted in India./ भारत में पहली आर्थिक जनगणना कब हुई थी?

    Correct Answer: (A) 1977

    Question 2- When was the recent economic censes conducted in india./ भारत में हाल ही में आर्थिक जनगणना कब हुई थी

    Correct Answer: (A) 2013

    Question 3- In the recent economic census, which economic unit was not covered? हाल की आर्थिक जनगणना में, किस आर्थिक इकाई को कवर नहीं किया गया था?

    Correct Answer:- (A) Agriculture

    Question 4- Which Ministry Sponsored the scheme of Economic census./किस मंत्रालय ने आर्थिक जनगणना की योजना को प्रायोजित किया।

    Correct Answer:- (A) Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI)

    Question 5- What is the purpose of Economic census / आर्थिक जनगणना का उद्देश्य क्या है

    Correct Answer:- (C) To Data Collection of The Economic Units.

    Question 6- When economic census launched a scheme economic census surveys./जब आर्थिक जनगणना एक योजना आर्थिक जनगणना सर्वेक्षण का शुभारंभ किया।

    Correct Answer:- (B) 1976

    Question 7- UP Till Now How Many Economic census are Conducted In India./अब तक भारत में कितनी आर्थिक जनगणना की गई है।

    Correct Answer:- (A) 6

    Question 8- Which area is covered in the 7th economic census./कौन सा क्षेत्र 7 वीं आर्थिक जनगणना में शामिल है।

    Correct Answer:- (D) All Establishment& Household

    Question 9- Who will Collect the economic information from citizens in economic census./कौन आर्थिक जनगणना में नागरिकों से आर्थिक जानकारी एकत्र करेगा

    Correct Answer:- (B) Enumerators

    Question 10. Wich area was covered in first economic census./विच क्षेत्र पहले आर्थिक जनगणना में शामिल था

    Correct Answer:- (A) Non Agricultural establishment

  • Module-1 SET B- Economic Census Exam Questions and answers in Hindi

    Question 11. How Often do you Conduct Census of economic units?/आप कितनी बार आर्थिक इकाइयों की जनगणना का संचालन करते हैं

    Correct Answer:- (C) 5 Years

    Question 12. In What year was the most recent census of economic units conducted./किस वर्ष में आर्थिक इकाइयों की सबसे हालिया जनगणना की गई

    Correct Answer:- (A) 2013

    Question 13 in the most recent Economic census, Units from What kind of economic activity were not covere?./सबसे हाल की आर्थिक जनगणना में, किस तरह की आर्थिक गतिविधि से इकाइयाँ शामिल नहीं थीं

    Correct answer:- (A) Agriculture

    Question 14. If you conducted the economic censuses in the past, what was the year of last survey.

    यदि आपने अतीत में आर्थिक सेंसरशिप का संचालन किया था, तो अंतिम सर्वेक्षण का वर्ष क्या था।

    Correct Answer:- (D) 2013

    Question 15. Which ministry sponsored the scheme of economic census./किस मंत्रालय ने आर्थिक जनगणना की योजना को प्रायोजित किया

    Correct Answer:- (A) MOSPI

    Question 16. What is the purpose of economic census./आर्थिक जनगणना का उद्देश्य क्या है।

    Correct Answer:- (C) Data Collection of the economic units

    Question 17. Find out the economic census exclusion./आर्थिक जनगणना बहिष्करण का पता लगाएं

    Correct answer:- (C) Both A & B ( A. Govt office, B. Agriculture)

    Question 18. Difficulties comes in Economic census./आर्थिक जनगणना में कठिनाइयाँ आती हैं

    Correct Answer:- (D) All- Lack of diffrentiation in economic functions,

    Gaps instatical Data, Existence of a large non-monetized sector

    Question 19. Diffrent Census in India./भारत में विभिन्न जनगणना

    Correct Answer:- (A) Population

    Economic Census Exam Questions CSC Exam Portal LINK Click Here

और अधिक Questions की जानकारी के लिए

आर्थिक जन गणना ट्रेनिंग इन हिन्दी
MODULE 2 (Enumeration Process) EXAM QUESTIONS PDF हिन्दी

अन्य उपयोगी लेख:-

  • csc 7th economic census result 2019

CSC Economic census result certificate of final exam 2019

May 17th, 2019|Comments Off on CSC Economic census result certificate of final exam 2019

  • CSC-Economic-census-ID-Card-and-Certificate

Csc Economic census Certificate and id card

May 2nd, 2019|Comments Off on Csc Economic census Certificate and id card

7th Economic census Training LMS and Exam Online CSC Vle

April 29th, 2019|Comments Off on 7th Economic census Training LMS and Exam Online CSC Vle

CSC 7th Economic Census Mobile App Tutorials By Vle Society

April 13th, 2019|Comments Off on CSC 7th Economic Census Mobile App Tutorials By Vle Society

  • How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition

September 15th, 2019|0 Comments

How to Download Aadhaar Using Face Authentication How to Download Aadhaar Using Face Authentication Via Uidai Face Recognition दोस्तों (How to Download Aadhaar Using Face Authentication) यदि आप एक भारतीय है और आपने अपना [...]

  • How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

How to Download aadhaar without Mobile No otp using face recognition

September 14th, 2019|0 Comments

How to Download aadhaar Card without Mobile Number दोस्तो (Download aadhaar without Mobile No otp using face) यदि आप एक भरतीय निवासी है और आपने अपना आधार कार्ड बनवा रखा है किन्तु किसी वजह [...]

  • How to open Vehicle pollution check centre PUC वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले CSC

How to open Vehicle pollution check centre PUC | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र कैसे खोले

September 11th, 2019|0 Comments

Vehicle pollution check centre | वाहन प्रदूषण जाँच केन्द्र नमस्कार दोस्तों यदि आप एक वाहन स्वामी है (How to open Vehicle pollution check centre PUC) या आप एक सी एस सी VLE है या [...]

  • How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva, सी एस सी से राशन कार्ड कैसे बनाये

How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva

September 9th, 2019|0 Comments

राशन कार्ड (Ration Card) राशन कार्ड भारत सरकार (How to Apply Ration Card Through CSC Digital Seva) एवं राज्य सरकार द्वारा जारी किया जाने वाला एक फैमिली दस्तावेज है जो भारत के प्रत्येक राज्य [...]

  • How to book appointment for adhar update or enrollment online, आधार में सुधार अपॉइंटमेंट कैसे बुक करे.

Online appointment for aadhaar card Correction

September 7th, 2019|0 Comments

How to Book Online appointment for aadhaar card Correction Online appointment for aadhaar card Correction: दोस्तों यदि आपका या आपके परिवार में किसी सदस्य का आधार कार्ड बनवाना है या उसके आधार में कुछ सुधार [...]

  • Electors Votar ID Verification EVP Program in Hindi, मतदाता पहचान पत्र वेरिफिकेशन ऑनलाइन CSC Vle Society

Election Votar Id Verification EVP Through CSC

September 5th, 2019|0 Comments

Election Votar Id Verification Program EVP Election Comission of India द्वारा Election Votar Id Verification EVP देश के प्रत्येक मतदाता के डाटा को वेरीफाई और उसमे सुधार करने अर्थात Election Votar id Verification and [...]

2019-05-07T17:12:33+05:30
error: Content is protected !!